top of page
Αναζήτηση

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαΐ 2022

Το παρακάτω κείμενο είναι η αναλυτική παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου, του κοινωνικού μυθιστορήματος “ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ” από την πρώτη του κυκλοφορία του, τον Δεκέμβρη του 2018:




Το γνήσιο μεγαλείο και οι μεγάλες αλήθειες της ζωής, κρύβονται στους απλούς ανθρώπους. Αυτούς, που περνούν σχεδόν πάντα απαρατήρητοι από τους διπλανούς, η ζωή τους δεν ενδιαφέρει κανέναν πέρα από τους δικούς τους, δεν θα ασχοληθούν ποτέ μαζί τους τα ΜΜΕ.


Που διαβιούνε αθόρυβα με τον τρόπο που επιλέγουνε, χωρίς να επιδιώκουν εσκεμμένα να τραβήξουν πάνω τους την προσοχή των άλλων. Οι απλοί άνθρωποι, που όπως δείχνουν τα πράγματα, εκείνοι εντέλει κρύβουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες.


Έχει ο καθένας ξεχωριστά να διηγηθεί την δική του προσωπική ιστορία. Εκείνη που παραμένει μέσα του για λίγο η πολύ καιρό, μέχρι να βγει στην επιφάνεια από τον ίδιο ή κάποιον τρίτο που είναι γνώστης της. Όλα όσα του απάντηξαν τον καιρό που πέρασε στον απάνω κόσμο, την μοναδική περιπέτεια της ζήσης του.


Μια τέτοια, αποτελούμενη από τις επιμέρους προσωπικές ιστορίες κοντινών ανθρώπων που ήξερα καλά, υπήρχε πάντα μέσα μου, χωρίς πρωτύτερα να έχω την αίσθηση της. Όμως καθώς η ζωή κυλούσε, την κατέγραφε παράλληλα σε ένα κομμάτι του εγκεφάλου, προσθέτοντας τακτικά νέα επεισόδια σε ένα ζωντανό άυλο σήριαλ.


Μέχρι που αναδύθηκαν κι έσμιξαν όσα υπήρχαν στην μνήμη για το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. Μια ήδη έτοιμη και διαφορετική για τον καθένα ιστορία, γραμμένη από την ίδια την ζωή.

Την ζωή που ποτέ δεν ρωτά κανέναν αν του είναι αρεστή, έτσι όπως βιώνεται και το κουβάρι της ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα. Που ξεπερνά πολλές φορές την φαντασία που μπορεί να διαθέτει ένας συγγραφέας, έτσι όπως εμφανίζεται ωμά εμπρός του.


Δεν είχα παρά να τα συναρμολογήσω δένοντας τα με την απαραίτητη μυθοπλασία, έτσι ώστε να προκύψει η πλήρης ιστορία σε ένα συναρπαστικό αφήγημα. Μετά απόμενε να την καταγράψω σε απλή καθομιλούμενη γλώσσα, βάζοντας και πολλές ιδιωματικές λέξεις που μιλούσαν τα πρόσωπα. Που ακόμη ως σήμερα κρατούνται ζωντανές στα χωριά της Κρήτης, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ομιλίας των κατοίκων.


Μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής κάποιων επιλεγμένων ανθρώπων από το σόι μου.

Απλών ανθρώπων της εποχής τους, που δεν επιδίωξαν συνειδητά να πρωταγωνιστήσουν πουθενά, όμως άφησαν κι αυτοί το χνάρι τους πάνω στην Γη.


Με βασικό κορμό την γεμάτη περιπέτειες ζωή του θείου (του Σταύρου) που ήταν η πιο συναρπαστική όλων. Μια πορεία από το Νιο Χωριό του Αποκόρωνα στην Δυτική Κρήτη όπου γεννήθηκε, στην κοντινή Ραμνή τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, μετά στρατευμένος σε δύσκολα χρόνια στο μέτωπο του Γράμμου στην τελική φάση πριν τη νίκη του Εθνικού στρατού, πίσω στο χωριό του και σύντομα ως καταδικασμένος έγκλειστος στην ποινική φυλακή στα Χανιά. Από όπου απέδρασε μέσω της πολύ μακρινής και εντελώς άγνωστης του ως τότε, Κορέας.


Ξανά στα Χανιά σώος κι αβλαβής από τον πόλεμο, απλός εργάτης που προσπαθεί να φτιάξει την ζωή του. Μετά ως λιμενεργάτης στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά κουβαλώντας και την γυναίκα της ζωής του. Που αν και εντελώς αταίριαστοι κοινωνικά, ερωτεύτηκαν και την έκλεψε από την φημισμένη Γαλλική Σχολή εύπορων κορασίδων και τους μεγαλοαστούς γονείς της, κατά την ολιγόχρονη παραμονή του στην πόλη των Χανίων. Οι γειτονιές του Πειραιά αποδείχτηκαν το μέρος που στέριωσαν και πέρασαν την κατ’ αυτούς ειδυλλιακή ζωή τους, ώσπου το τραγικά απρόοπτο και άδοξο τέλος του Σταύρου, έβαλε οριστικό τέλος στα παραπέρα σχέδια τους.


Μια απώλεια που ήρθε σε λάθος χρόνο. Μια αδικία της ζωής ή ένα καπρίτσιο κακής τύχης, που κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να προβλέψει. Ούτε την δύναμη να κάνει οτιδήποτε να την αποτρέψει. Να μπορέσει να αντιστρέψει τα γραμμένα της μοίρας ή την προδιαγραμμένη τροχιά του πεπρωμένου.


Ενδιάμεσα σε αυτή την πορεία του πρωταγωνιστή, εμφανίζονται σταδιακά τα κυριότερα πρόσωπα που τον σημάδεψαν. Που είναι πέρα από τον κυριότερο εχθρό της οικογένειας που εξαιτίας του άρχισαν οι περιπέτειες, τα αδέρφια, οι γαμπροί, τα ανίψια του Σταύρου. Και πρωτίστως η μοιραία γυναίκα της ζωής του (η Τασία). Ο άντρας της αδερφής του (της Μαρίας), (ο Ζαχάρης) με την δική του ξεχωριστή τραγική ιστορία που του επιφύλαξε η μοίρα, ωσότου καταφέρει με τον δικό του τρόπο να αναδειχτεί νικητής της ζωής. Ο μεγαλύτερος αδερφός του και πρώτος στο σόι (ο Σταμάτης) και ακολουθούν κι άλλοι με μικρότερο ρόλο σε αυτή την αφήγηση. Αυτοί που αποτέλεσαν το σόι από την αρχή εξ αίματος ή στη συνέχεια εξ αγχιστείας και οι μεταξύ τους σχέσεις, που ήταν πολυκύμαντες.


Μόνο εκείνα τα πρόσωπα όμως που στην ζωή τους έζησαν ή έκαναν κάτι ξεχωριστό που αξίζει να αναφερθεί.


Τα προσωπικά βιώματα που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του καθενός ξεχωριστά.


Η ιδιάζουσα σχέση με τον πιο αγαπητό ανιψιό του (τον Κωστή), που έβλεπαν ο ένας στον άλλο τον γιο που δεν είχε ή τον καλύτερο πατέρα που θα ήθελε ο άλλος. Που αν και βλέπονταν και μιλούσανε από κοντά περιστασιακά και σπάνια, παραμονές εκλογών συνήθως, είχανε τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά και ταιριάζανε. Μια σχέση που διακόπηκε απότομα και πολύ νωρίς, με τον αδόκητο πρόωρο θάνατο του θείου, αφήνοντας κάποιες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.


Η συνέχεια της ζωής αυτών των προσώπων μετά που έφυγε ο θείος, μέχρι να εκπληρώσουν τον σκοπό που τάχτηκαν σαν άνθρωποι με θέλω & αξιώσεις.


Μια ιστορία που μιλά ντρέτα (στα ίσα) για τους ανθρώπους, το περιβάλλον τους στην τοπική κοινωνία που κινούνταν και τα πολιτικά πράγματα που επικρατούσαν στην χώρα, όπως εκείνοι τα βίωσαν στα χρόνια που έζησαν. Οι απανωτές περιπέτειες, οι ανατροπές και τα απρόοπτα της ζωής τους.


Που ενώ αρχίζει στο κοντινό παρελθόν, αντανακλά απόλυτα το σήμερα.


Μια μοναδική φορά γεννιέται και μια φεύγει οριστικά ο καθένας, χωρίς να επιλέγει πότε, πού και πώς. Μέχρι τότε είναι όσο ελεύθερος θέλει και όσο το πεπρωμένο του επιτρέπει, να απολαύσει εκείνα τα υλικά δώρα που η ζωή έχει να του προσφέρει, στο σύντομα αυτό ταξίδι που κάνει μαζί της.


Το ξεκίνημα, η συνάντηση, η σύμπλευση και η σύγκρουση χαρακτήρων, η αποδοχή και η απόρριψη, η έλλειψη και η απόκτηση, οι διαφορετικές προτεραιότητες τους, η σχετικότητα της επιτυχίας και της ευτυχίας από την προσωπική οπτική του καθενός.


Απλοί καθημερινοί άνθρωποι, είπαμε. Που δεν διαφέρουν πολύ από τους υπόλοιπους που ζούνε και κυκλοφορούνε ανάμεσα μας, άγνωστοι όλοι μέσα στο πλήθος, μα όχι ασήμαντοι σαν υπάρξεις…


Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, με ελάχιστη μυθοπλασία.

Τα πιο απίστευτα γεγονότα, είναι αυτά που συνέβησαν πράγματι!


Έτσι όπως μόνο η πραγματικότητα της ζωής μπορεί να σκηνοθετήσει.


Με ρεαλιστικές περιγραφικές εικόνες που κάποιες ίσως να σοκάρουν με δυνατό αντίκτυπο τις πιο ευαίσθητες ψυχές.


Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα άτομα που αναφέρονται μέσα. Και τα οποία χωρίς να το γνωρίζουν, με ενέπνευσαν να γράψω για την ζωή τους, όσο ακόμη είχα νωπές στη μνήμη μου τις θύμισες τους, τα βιώματα, τις διηγήσεις τους, τη φωνή τους.


Αν και κάμποσα από αυτά που βρίσκονται εν ζωή ακόμη, είναι τα τελευταία που θα προμηθευτούν το βιβλίο τούτο, αφού ποτέ δεν τα πηγαίνανε καλά με το διάβασμα και τα «γράμματα» γενικότερα. Έζησαν πάντως και χωρίς πτυχία και πιστοποιητικά επιστημοσύνης, πήραν όλα όσα τους έφεραν εμπρός τους η ζωή και η μοίρα.


Ο αναγνώστης τώρα, που θα το αγοράσει, θα αφιερώσει χρόνο να το διαβάσει και θα το κατανοήσει, θα αποκομίσει κάποια διδάγματα ζωής, βγαλμένα από υπαρκτά παραδείγματα.

Με κυριότερο πως η ίδια η ζωή φτιάχνεται ή ανατρέπεται σε μια στιγμή, καθώς εξελίσσεται το σενάριο της, άγνωστο ποιος το έχει γράψει και οι άνθρωποι είναι πολύ μικροί κι αδύναμοι για να αλλάξουν τη ροή της, ή να επέμβουν στα γεγονότα που τους σημαδεύουν.


Και δευτερευόντως: Πως η γυναίκα πετυχαίνει να περάσει εντέλει το δικό της, έστω κι αν υποσυνείδητα δεν επιδιώκει την κυριαρχία στον άντρα.


Μαθήματα επιβίωσης, δοκιμασμένα σε δύσκολους καιρούς και καταστάσεις.

Πως τα γεγονότα της ζωής επηρεάζουν και αλλάζουν ριζικά τους ανθρώπους.


Αν δεν ενδιαφέρεται για τίποτα από όλα αυτά, πάλι μπορεί να διαβάσει μια δυνατή ιστορία, που δεν θα βρει εύκολα αλλού.


Και παίρνω πένα και χαρτί ότι έφυγε να μείνει, σα μια καλή ανάμνηση όπου γερνά και σβήνει!

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page