top of page
Αναζήτηση

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΟΝΟΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ



Καλοκαιρινή ραστώνη, ανάπαυλα από την ψυχοφθόρα και πολλές φορές τοξική καθημερινότητα. Διακοπές, ξεκούραση, ευκαιρία για γενική ανασυγκρότηση του ανθρώπου. Ευκαιρία να κάνει όσα ονειρευόταν και ήθελε να κάνει τον χρόνο που πέρασε...


Αντί όμως για το αίσθημα ελευθερίας αυτής της περιόδου να επενδυθεί γόνιμα, παρατηρείς παντού τον νέο τύπο εγκλωβισμού και υποδούλωσης! Οι άνθρωποι µπροστά σε µια οθόνη να µετακινούν τον δείκτη του χεριού τους πάνω-κάτω και να ζουν µε την διαδοχή εικόνων, κειµένων, και αµφιβόλου αξιοπιστίας πληροφοριών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας να κάθονται δίπλα - δίπλα και να µη συζητούν, αλλά να µετακινούν τον δείκτη ακατάπαυστα σε µια µονότονη κάθετη κίνηση! Παντού, σε καφετέριες, σε παραλίες, στο σπίτι τους, σε δηµόσιους ή ιδιωτικούς χώρους σκυμμένοι, απορροφημένοι σε μια ατελείωτη διαδοχή εικόνων αναφομοίωτων και παντελώς περιττών.

Αλήθεια πόσο πιο εποικοδομητικό, γόνιμο και επωφελές θα ήταν αυτή η θερινή ευκαιρία των διακοπών να αξιοποιούνταν στην ανάγνωση βιβλίων. Να ξεφύγει ο αναγνώστης από την "κάθετη διαστροφή" του δείκτη που διαρκώς κινείται και να προχωρήσει σε µια οριζόντια ανάγνωση σελίδα - σελίδα που θα του δίνει το πλεονέκτηµα της απόλαυσης, της κριτικής σκέψης, της επεξεργασίας, της γνώσης, ακόμα και της αµφισβήτησης, µε άλλα λόγια της ενεργούς συµµετοχής στη λογική και το συναίσθημα.

Το κέρδος πολλαπλό και αυτονόητο. Άσκηση πνευματική, συναισθηματική, διανοητική, κόντρα στον πνευματικό ευνουχισμό των πάσης φύσεων εφαρμογών που τείνουν να παγώσουν τη σκέψη και το νου του ανθρώπου και να τον µετατρέψει σε πειθήνιο ροµποτάκι.

Ακόμη και δέκα σελίδες την ημέρα να διαβάσει κάποιος/α το όφελος είναι ασύγκριτα µεγαλύτερο από το να βρίσκεται χωμένος/η σε µια οθόνη κινητού διαρκώς, εγκλωβισμένος/η σε µια ψευδεπίγραφη πραγματικότητα που απουσιάζει η αισθητική, η φαντασία, η ίδια η ουσία της ζωής!


Ευκαιρία λοιπόν το καλοκαίρι που διανύουμε να δούμε το βιβλίο σαν χρυσή ευκαιρία που θα µας δώσει χαρά, αλλά και πολλές ωφέλειες, ψυχικές και πνευματικές κόντρα στην µονοµανία της ψηφιακής αποχαύνωσης!

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page