top of page
Αναζήτηση

Συνέντευξη ΝΤΙΝΟΣ ΤΑΝΙΤΗΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2023

Αθήνα 14 Μαΐου

Συνέντευξη με τον ΝΤΙΝΟ ΤΑΝΙΤΗ

Το λογοτεχνικό φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ στην Αθήνα θα διοργανωθεί από τις 14:00 το μεσημέρι στο RockWood

Βασ. Ηρακλείου 2 και Πατησίων, δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους τριάντα πέντε συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

Σας περιμένουν τριάντα πέντε συγγραφείς και εκατόν πενήντα τίτλοι βιβλίων. Ελάτε να γνωρίσετε τα βιβλία και τους συγγραφείς μας.

Ελάτε να γνωρίσετε τη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση και τη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση του φανταστικού!

Σας περιμένουμε όλους!

Αγαπητέ κύριε Τανίτη, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» το οποίο θα κάνετε πρώτη παρουσίαση στο φεστιβάλ στην Αθήνα. Τι πρέπει να περιμένουν οι φίλοι που θα έρθουν στο φεστιβάλ;


Απάντηση

Εγώ, μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές, θα επισπεύσω τα γεγονότα με το καινούριο μου βιβλίο, που κείνη τη μέρα θα πρωτοκυκλοφορήσει.

Θα πάμε μπροστά τον χρόνο, θα πούμε ότι έγιναν οι εκλογές, καταμετρήθηκαν οι ψήφοι και είχαν αποτέλεσμα μια ανατρεπτική ριζοσπαστική απόφαση που πήραν οι (σκεπτόμενοι) πολίτες, κόντρα στα κομματόσκυλα. Πολίτες με άποψη, έγιναν επιτέλους σχετική πλειοψηφία.

Λοιπόν έχουμε:

Μια πανδημία με καταστροφικές συνέπειες.

Η ανάγκη για Επαναφορά σε μια νέα κανονικότητα και επίπεδο ζωής καλύτερο από πρώτα. εκλογές με απλή αναλογική, να εκφραστεί ελεύθερα ο λαός που βίωσε την κρίση.

Μια διαφορετική διακυβέρνηση από 8 μόνο κομβικά υπουργεία και κάποιες ριζοσπαστικές προτάσεις για το πρώτο ξεκίνημα.

Πολιτική και κοινωνική φαντασία, που όμως δεν είναι ανέφικτο να γίνουν πράξη κάποιες από τις επιλεγμένες προτάσεις που δίνει.

Να τονίσω κάτι που λείπει από την πραγματικότητα

Οι γνωστικοί άνθρωποι/αναγνώστες/πολιτικοί ανά τον κόσμο, δεν απορρίπτουν μια νέα πρόταση, ιδέα, ιστορία που βλέπουν για πρώτη φορά, αναπτυγμένη σε λίγες προτάσεις, από έναν παραγωγικό συγγραφέα. Την μεγενθύνουν προς όλες τις πλευρές της, τη μελετούν διεξοδικά, την αναλύουν για να ανακαλύψουν τα κρυμμένα θετικά κι αρνητικά της σημεία.

'Οσα κρίνονται εφικτά για εφαρμογή από τους ειδικούς τους, τα υιοθετούν χωρίς να σπαταλούν άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο που έχουν στην διάθεση τους να πετύχουν!


Μιλήστε μας για το βιβλίο σας, για την υπόθεση του, σε τι αναφέρετε, για να ξέρει ο κόσμος τι να περιμένει.


Απάντηση

Το θέμα του είναι η περιγραφή των καταστάσεων που βιώνουν στην πανδημία που μόλις περάσαμε δυο άνθρωποι, ένας νέος με όρεξη για ζωή κι ένας μεγαλύτερος με κατασταλαγμένη σοφία. Που συζητώντας σοβαρά μεταξύ τους, καταλήγουν στην ανεπάρκεια των υπαρχόντων πολιτικών να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν, αφού δεν έχουν άμεση επαφή με την κοινωνία. Ο προβληματισμός τους οδηγεί τον νέο να τολμήσει να κάνει κάτι να σώσει την κατάσταση όπως πιστεύει αυτός καλύτερα. Με ένα δικό του κόμμα που τελικά μετά από αγώνα, κερδίζει την προτίμηση των ψηφοφόρων. Μια διαφορετική διακυβέρνηση από 8 μόνο βασικά υπουργεία και κάποιες ριζοσπαστικές προτάσεις για το πρώτο ξεκίνημα. Σε ένα όραμα του, όπως αποκαλύπτεται με την ανατροπή στο τέλος του 3ου κεφαλαίου.

Το 4ο κεφάλαιο είναι κάποιες διαπιστώσεις του συγγραφέα για το μέλλον, που μερικές θα επαληθευτούν. Το βιβλίο εντάσσεται σαν επιστημονικής φαντασίας (καλύτερα του πάει πολιτικής και κοινωνικής), που όμως δεν είναι ανέφικτο να γίνουν πράξη κάποιες από τις επιλεγμένες προτάσεις που δίνει, αν μελετηθούν από ειδικούς και προταθούν σε ανοιχτόμυαλους πολιτικούς να αρχίσουν να υλοποιούνται.


Έχετε ξαναμιλήσει ζωντανά σε κοινό για βιβλίο σας;

Πως αισθάνεστε;

Απάντηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι ζωντανά σε κοινό, που έχει έρθει να παρακολουθήσει μια εκδήλωση βιβλίων. Το έχω κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Επειδή τα βιβλία μου είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο, έχω γράψει από κοινωνικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή επιλεγμένων ατόμων από το σόι μου, post apocalyptic επιστημονική φαντασία, vampire erotica, cyberpunk, θρίλερ βιολογικού τρόμου, πολιτική φαντασία, ερωτική φαντασία, αστικού τρόμου, τώρα γράφω ένα neo-noir βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας, κάθε φορά νοιώθω και διαφορετικά.

Προσαρμόζομαι σε αυτό που περιγράφω στο καθένα, χρησιμοποιώ και λέξεις που ταιριάζουν στα κείμενα, φτιάχνω ένα κλίμα που ταιριάζει στην περίσταση και γίνομαι μέρος του κείνη των ώρα.


Πως βλέπετε το κεντρικό φεστιβάλ στην Αθήνα; [Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Κύπρο]. Πιστεύετε ότι έχει κατορθώσει να γίνει θεσμός για τους φίλους του βιβλίου;


Απάντηση

Το Φεστιβάλ “Όψεις του Φανταστικού” το γνώρισα πρώτη φορά στο τέλος του 2018, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο. Αυτό όμως υπήρχε αρκετά χρόνια πιο πριν. Κάθε φορά μαζεύει το δικό του κοινό, διαφορετικούς ανθρώπους που έρχονται να δούνε, να ακούσουν, να γνωρίσουν διαφορετικούς συγγραφείς, με το δικό του ύφος ο καθένας/μια. Μα με ένα κοινό σημείο, ασχολούνται με τη λογοτεχνία του φανταστικού κυρίως, στις πολλές μορφές που αναπαράγεται.

Σήμερα πια είναι γνωστό το φεστιβάλ της Αθήνας δυο φορές τον χρόνο άνοιξη και φθινόπωρο. Την προηγούμενη φορά υπήρξε κοσμοσυρροή, έρχονταν άνθρωποι, παρέμεναν για τον συγγραφέα που προτιμούνε, απολάμβαναν τον καφέ ή το ποτό τους, έφευγαν κι έπαιρναν τη θέση τους άλλοι νεοφερμένοι, κλπ από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ.

Ένα ραντεβού με τον κόσμο του φανταστικού, το απόγευμα μιας Κυριακής, στο κέντρο μιας μεγαλούπολης.

Ελεύθερο για όλους/ες τους φίλους του είδους!


Εσείς τι ώρα θα μιλήσετε στο φεστιβάλ; Θα υπάρχει και κάποιος άλλος ομιλητής μαζί σας; Δώστε μας μια πρώτη ιδέα για το τι σκοπεύετε να πείτε.


Απάντηση

Έχει προγραμματιστεί να μιλήσω γύρω στις 16.15μμ για το παραπάνω καινούριο προσωπικό μου βιβλίο ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ. Στην ενότητα “Επιστημονική Φαντασία”, μαζί με κάποιους άλλους συγγραφείς με τα δικά τους έργα. Δεν χρειάζομαι πολύ χρόνο για να τραβήξω την προσοχή του κοινού που θα παραβρίσκεται εκείνη την ώρα, ελπίζω να είναι γεμάτη η σάλα, να πω περίπου τα παραπάνω γραμμένα. Θα εξαγγείλω τη νέα, αποτελεσματική κυβέρνηση της Μεγάλης Επαναφοράς με 8 κομβικά υπουργεία.

Οι αναγνώστες θα βρουν διαβάζοντας το βιβλίο που θα αποκτήσουν, τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες που προέκυψε αυτή και μερικές λύσεις που προτείνω για το δυναμικό ξεκίνημα της.

Επειδή αυτή τη φορά ο χρόνος επαρκεί, θα μιλήσω και δεύτερη φορά στις 19.00μμ, στην παρουσίαση της ετήσιας Ανθολογίας “Θρύλοι του Σύμπαντος Χ”. Όπου συμμετέχω με το έργο μου “ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”. Ένα σκοτεινό βιβλίο που θα εκπλήξει με το πόσο ανθρώπινο αίμα από τους μόνιμους κατοίκους και τους περιστασιακούς επισκέπτες της χρειάζεται, απαιτεί και πάντα στο τέλος κατορθώνει και παίρνει η πόλη, για να ξεδιψάσει!


Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Απάντηση

Βρείτε τον χρόνο να κάτσετε κάπου αναπαυτικά και να ανοίξετε ένα βιβλίο. Όχι αποκλειστικά από τα δικά μου, που ωστόσο συστήνω να τα γνωρίσετε. Θα είστε για λίγη ώρα μόνο εσείς και το βιβλίο σας. Μακριά από οθόνες, κόσμο, φωνές, δυσάρεστες ειδήσεις. Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας, έστω κι αν πιείτε έναν καφέ ή μια μπύρα λιγότερο. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα σας αφήσει μια τέτοια κίνηση!

Καλή αντάμωση από κοντά στην εκδήλωση “Όψεις του Φανταστικού”.

Εγώ θα φροντίσω να είμαι εκεί! Καλώντας τον κόσμο που δεν τους γνωρίζω ξεχωριστά και προσδοκώντας να παρευρεθεί στο φεστιβάλ μας στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί θα βρεθούμε για λίγες ώρες, όμως η επαφή μας δεν περιορίζεται από αυτό. Έχω φτιάξει με πολλή δουλειά το προσωπικό μου website

όπου μπορεί να με βρίσκει όποιος/α θέλει, όποτε θελήσει.

Να μάθει περισσότερα για μένα, να εξερευνήσει με την ησυχία του τα θεματικά μενού που υπάρχουνε, να βρίσκει συγκεντρωμένα όλα τα έργα μου, να ενημερώνεται για εκδηλώσεις που συμμετέχω, να επικοινωνεί μαζί μου.

Δεν χανόμαστε!

16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page